En kolay vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri hangileridir?

1 oy
0

Orta düzey maddi duruma sahip bir Türk vatandaşı olarak Avrupa'da taşınmayı ve orada yaşamayı planlıyorum. Herhangi bir finansal yatırım (gayrimenkul alımı, şirket kurma) yapmadan vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri hangileridir? 

CEVAPLAR (1)

  • 1 oy

    Jus sanguinis'in vatandaşlığa ilişkin genel hukuk kılavuzu olarak kabul edildiği birçok avrupa ülkesinde, o ülkede sahip olduğunuz soylarınız, aile bağlarınız vatandaşlığa kabul edilmenizde önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Alternatif olarak, o coğrafyada yaşamış eski bir topluluk veya ırk ile olan kan bağı (örneğin, AB vatandaşlığına erişebilecek İrlandalı büyükanne ve büyükbaba sahipleri) da olabilir. Sorunuzda bu gibi bilgilerden bahsetmediğiniz için sizin durumunuz için böyle bir şeyin söz konusu olmadığını varsayacağım.

    Genel olarak, öncelikle gitmek istediğiniz ülkede oturum izni almanız gerekir ve bu durum, bir AB vatandaşlığına giden yolda karşılacağınız ilk ve zor aşamalardan biridir. Evlilik ya da yeterince yüksek ücretli bir iş bulmak, oturum iznini alabilmek için en iyi seçeneklerinizdir. Önemli mali yatırımlar (konut almak, büyük projelere yatırım yapmak, işletme açmak gibi) gerekli değildir; fakat çoğu ülkede oturum hakkı kazanmanın kolay bir yolunu bu yöntemler oluşturur. Kurallar Avrupa Birliği'nde biraz uyumlaştırılmış ancak hala çok hızlı bir şekilde değişiyor; bu nedenle bu kuralları sürekli incelemek zorunda kalacaksınız. Belirtildiği gibi, oturum izni alma kolaylığı, herhangi bir noktada (örneğin, farklı ülkelerin mevcut iş piyasalarına vb. bağlı olarak) belirleyici faktör olabilir.

    Bununla birlikte, sorunuza cevap bulmak için yüksek eğitiminizin (ve belki de konuştuğunuz dillerin) katkısıyla herhangi bir ülkede meslek edinmek için çok uğraşarak ikamet edebileceğinizi varsayalım. Böyle bir durumda ise vatandaşlık almak için gerekli zaman önemli bir noktadır.

    2013 yılından itibaren, Avrupa yurttaşlığı yasalarında belirtildiği üzere; İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Kıbrıs ve daha bir çok sayıda Doğu Avrupa ülkelerinde 5 yıl süreyle ikamet eden kişilere, gerekli şartların oluşması halinde çifte vatandaşlık izni verilir. Aşağıda ülke ülke belirttiğim oturum gerekliliği bilgileriyle ilgili en son 2009 tarihinde güncellenen veriler bulabildim. Sanırım bu bilgilerin çoğu hâlâ güncel fakat tekrar kontrol etmenizde fayda var.

    • Almanya: 8 yıllık ikamet gerekir, entegrasyon ve dil kurslarıyla 7 veya hatta 6'ya indirilebilir. Çifte vatandaşlığa izin verilmez. (Buna rağmen AB ülkeleri için izin veriliyor ve başka istisnalar da var. Bu da değişime tabi olabilir.)
    • Avusturya: 10 yıl boyunca ülkede daimi ikamet edilmesi gerekir. Çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • Belçika: 5 yıl ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Bulgaristan: 5 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • Çek Cumhuriyeti: 10 yıllık daimi ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa 2014 yılından beri izin verilmektedir.
    • Danimarka: 9 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Estonya: 8 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • Finlandiya: 5 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir. Bu süre; ülteciler, eşler ve Finlandiya ile güçlü bağları olan insanlar için 4 yıl. İskandinav vatandaşları için 2 yıldır.
    • Fransa: 5 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Güney Kıbrıs: Son 8 yıl içerisinde toplam 5 yıl daimi ikamet eden kişilere çifte vatandaşlık hakkı verilmektedir.
    • Hırvatistan: 8 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • Hollanda: 5 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • İngiltere (Birleşik Krallık): Etkin bir şekilde 6 yıl ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • İspanya: 10 yıllık ikamet gereklidir. Eski bir İspanya kolonisi olması durumunda bu gereklilik 2 yıla indirilebilir (bir dizi Latin Amerika ülkesi ve Filipinler'i kapsar). Çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • İsveç: 5 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • İsviçre: 12 yıl ikamet süresi (10 ila 20 yaş arası ikamet edilen yıl sayısı çift sayılır) gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilir.
    • İzlanda: 7 yıl ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilir.
    • İrlanda: Son 9 yıl boyunca en az 5 sene boyunca ülkede kalıcı ikamet gerekir. Çifte vatandaşlığa izin verilir.
    • İtalya: 10 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Letonya: 5 yıllık sürekli ikamet (genellikle 5 yıllık geçici ikametten sonra) gerekir, çifte vatandaşlığa 2013 yılından beri AB / NATO üyesi ülkeler ve diğer birkaç ülke için izin verilir.
    • Litvanya: 10 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmez.
    • Lüksemburg: 10 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Macaristan: 8 yıl ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Malta: 5 yıllık sürekli ikamet veya 1 yıllık ikamet ve 1.15 milyon € bedelle çifte vatandaşlığa izin verilir.
    • Norveç: Son 10 yıl boyunca en az 7 sene boyunca ülkede kalıcı ikamet gerekir. Çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • Polonya: 10 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Portekiz: 6 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Romanya: 5 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Slovakya: 8 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmemektedir.
    • Slovenya: 10 yıllık ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.
    • Yunanistan: 10 yıl ikamet gerekir, çifte vatandaşlığa izin verilmektedir.

    AB ülkelerinde çifte vatandaşlık hakkında genel bir not: Çoğu üye devlet, farklı bir üye devletten bir AB vatandaşını pasaportlarından vazgeçirmez. Dolayısıyla, bu durumda iki ülkeden biri normal olarak izin vermiyorsa da çifte vatandaşlığa sahip olabilirsiniz. Ayrıca, teknik olarak çifte vatandaşlığa izin vermeyen birçok ülke, eski pasaportunuzu vazgeçmenin zor ya da imkansız olduğu resmi olarak kabul edildiğinde (örneğin, Norveç) uygulamaya izin verir.

    Kaynak: Quroa / Martin Strohmeier

    • Çok sağol asim_baskan. Bu konuda doğru dürüst bir kaynak bulamamıştım. - (26/04/2017 13:15)

Cevap Verin

Bu soruya cevap verebilmek için üye girişi yapmalı ya da kayıt olmalısınız.

Şikayet Sebebiniz :
Cevabı silmek istediğinizden emin misiniz?
E-posta Adresiniz :
Şifreniz :
Facebook ile Giriş Yapın!

Hemen sormak veya cevaplamak için bize katılın!

Çıkış yapmak istediğinizden emin misiniz?

Evet Hayır